Training Communiceren: contact met jezelf en contact met de ander.

Doel van de training

De training ‘Communiceren: contact met jezelf, en contact met de ander’ vergroot je zelfkennis, verbetert je waarneming en reikt je vaardigheden aan om je contacten met anderen soepeler te laten verlopen. Je wordt je bewust van wat er in communicatie allemaal speelt, je pakt je eigen aandeel op en je vergroot daarmee je keuzemogelijkheden om anders te reageren.

Opzet: drie modules van vier dagdelen

De volledige training ‘Communiceren: contact met jezelf, en contact met de ander’ bestaat uit drie modules van elk 4 lessen. Elke module staat op zichzelf, en geeft inzicht in een bepaald onderdeel van communiceren. De verschillende modules vullen elkaar wel aan en verdiepen je inzicht in hoe mensen, en dus ook jijzelf, in elkaar zitten en reageren. In elke trainingsavond ligt het accent op oefenen en ervaren. Zodat je je inzichten thuis of op je werk ook direct kunt toepassen.

Module 1. Communiceren: waarnemen, interpreteren en reageren

Hoe ervaar jij de wereld om je heen? De mensen die je tegenkomt, je omgeving, de situaties die zich voordoen? En wat betekenen de dingen die je ziet en hoort? Hoe reageer je erop?

Je leert wat er bij jou wel binnenkomt, en wat je vaak niet opmerkt. En wat dat betekent voor wat je denkt, voelt en doet. Je ervaart dat een ander niet precies hetzelfde waarneemt als jij, er een andere betekenis aan geeft en ook anders reageert. Je leert hoe je deze inzichten kunt inzetten in contact met anderen, waarmee je jezelf en de ander ruimte geeft.

Module 2. Communiceren: lichaamstaal en feedback

Wat gebeurt er in het contact met een ander? Hoe verloopt een gesprek? Waarom gaan sommige gesprekken soepel, en andere gesprekken zo stroef?

In dit blok onderzoeken we wat houding en lichaamstaal ‘zeggen’, en hoe je daarmee kunt ‘spelen’. Je leert hoe je luistert, en hoe je feedback kunt geven op een open manier, zonder een ander te veroordelen. Je onderzoekt hoe je op een ander overkomt, zodat je jezelf kunt bijsturen als dit nodig is.

Module 3. Communiceren: verstand en gevoel gaan samen

Wat drijft jou eigenlijk? Wat vind jij echt belangrijk? En wat doe jij uit gewoonte, of omdat het nu eenmaal moet? Hoe beïnvloedt je motivatie je gedrag en je contact met anderen?

In dit blok onderzoeken we hoe gedachten, gevoel en gedrag elkaar beïnvloeden. Hoe overtuigingen je kunnen ondersteunen, maar soms ook erg beperken. Je onderzoekt hoe je tot nieuwe keuzemogelijkheden kunt komen. En je leert hoe je je gevoel kunt gebruiken bij het nemen van een beslissing, en in je contact met een ander.

Praktische informatie over de training

De training wordt aangeboden op diverse locaties in het land.

Zie agenda.

 

Leave a Reply