Wie bén jij?

delphi-83472_1280 (2)Wie bén jij?

Wat een vraag!

En wat een antwoorden!

Ook de oude Grieken waren er al mee bezig. Niet voor niets staat er op de tempel in Delphi de uitspraak ‘ken uzelf’.

Weten wie je bent. Klinkt simpel, toch?

Wie bén jij? Vanuit het perspectief van het ego ben je:
Wat je weet, wat je waarneemt, wat jij woorden geeft.

Ja, de vraag ‘Wie ben jij?’ is simpel. Het antwoord lijkt soms ook simpel. Ikzelf ben een vrouw, Nederlandse, trainer/coach en moeder. Maar al snel blijkt dat het antwoord voortdurend ontoereikend is. Want ik ben nog veel meer dan mijn geslacht, nationaliteit, beroep en leeftijd. En dat geldt voor iedereen!
Er zijn zoveel antwoorden mogelijk op de vraag: Wie ben jij?’ Wat hieronder geldt bijvoorbeeld voor jou? Ik ben man/vrouw. Ik ben Nederlander/Spanjaard/Marokkaan/ Chinees. Ik ben katholiek/protestant/Moslim/Hindoeïst/Humanist. Ik ben dochter/zoon;  tante/oom; oma/opa. En wat nog meer? Er zijn nog veel meer kenmerken zoals levensgenieter, natuurliefhebber, vegetariër. En beroepen, bijvoorbeeld bakker, advocaat, loodgieter, arts, kapper. Uiterlijke kenmerken als lang, dik, kort, donker, blond. En we hebben kwaliteiten die ons typeren: vrolijk, serieus, zorgeloos, terughoudend, analyserend, direct. Enzovoorts.

We kunnen onszelf op vele verschillende manieren omschrijven. In antwoord op de vraag: ‘Wie ben jij?’ benoemen we een paar dingen die we kennen, waar we woorden aan kunnen geven en die we meestal ook belangrijk vinden. Sommigen leggen bijvoorbeeld de nadruk op hun beroep, anderen benadrukken iets anders.
En tegelijkertijd besef je: Ik ben nog veel meer dan dat! We weten en voelen vaak wel dat elk antwoord op de vraag: ‘Wie bén jij?’ onvolledig is. En dat woorden ook tekortschieten. Dat er dingen binnenin ons leven, diep in ons hart, die we moeilijk onder woorden kunnen brengen. Maar die wel degelijk aanwezig zijn, en medebepalend zijn voor wat we doen en laten. Dus de vraag: ‘Wie bén jij?’ is dan wel simpel, het antwoord is allesbehalve eenduidig!

Wie bén jij? Vanuit het perspectief van de ziel ben je:
Een wezen met een eigen waarheid en een eigen wijsheid.

Je kunt de vraag: ‘Wie bén jij?’ ook vanuit het perspectief van je ziel benaderen. Dan gaat het niet over uiterlijkheden of over tastbare en aanwijsbare zaken. Vanuit het perspectief van de ziel ben jij een wezen met een aangeboren eigen waarheid en een eigen wijsheid. Jouw waarheid en wijsheid uiten zich in de activiteiten die jij met plezier en overgave doet. Het is de energie onder deze activiteiten, de bron van jouw motivatie en inzet. De activiteiten kunnen door de tijd heen veranderen, in de energie vanuit de ziel die jou motiveert en aanstuurt zit een rode draad.
Jezelf kennen vraagt dat je je ook bewust bent van je eigen ‘rode draad’ in en onder je activiteiten. Het helpt om woorden te geven aan deze zielsenergie. Daarmee blijf je je bewust van dit perspectief op wie jij bent. Als voorbeeld de woorden ‘Ik verhelder en verbind’ die voor iemand de energie en motivatie zijn achter allerlei verschillende activiteiten. Waarbij de betekenis van de woorden ‘ik verhelder en verbind’ voor de persoon in kwestie heel persoonlijk is. Een ander kan met dezelfde woorden iets heel anders bedoelen. Via de woorden die jouw zielsenergie het sterkst uitdrukken kun je je bewust met deze zielsenergie verbinden. En bewust vanuit deze energie handelen. De zielsenergie herken je in de activiteiten die bezielde mensen ontplooien.

Jezelf (en de ander!) zien en ervaren als iemand met een eigen waarheid en eigen wijsheid is in het dagelijks leven niet gangbaar. Integendeel. Het besef van de ziel is vaak verdwenen uit ons bewustzijn. Bij het beantwoorden van de vraag ‘Wie bén ik?’ speelt de ziel dan ook geen rol. Meestal zijn we ons helemaal niet bewust van wat ons nu ten diepste drijft. De aandacht gaat naar de activiteit zelf, en het resultaat ervan. Dat is tastbaar en meetbaar.
Toch wordt het steeds belangrijker jezelf óók te kennen vanuit het perspectief van de ziel. Allerlei ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het terrein van de technologie en op de arbeidsmarkt, volgen elkaar in steeds sneller tempo op. Waardoor allerlei (baan)zekerheden en vanzelfsprekendheden verbrokkelen. Er ontstaan ook nieuwe mogelijkheden. Kans of bedreiging, de veranderingen vragen hoe dan ook dat jij jezelf kent, weet welke richting je op wilt, en je keuzes daarop afstemt.

Weten waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt en wat jou in beweging brengt is dan cruciaal. Wat laat jou zingen en swingen? Deze zelfkennis en deze krachtige energie vormen je kompas én je motor. Waarmee je stappen zet in de juiste richting. En waarmee je bij uitdagingen of tegenslag de kracht hebt om je lessen te leren en verder te gaan op jouw pad.

Dus: Wie bén jij nu?

Hoe jij jezelf ook beschrijft, welke accenten je legt en welke woorden je ook kiest, de crux is dat de perspectieven van ziel en ego allebei aanwezig zijn. Ziel en ego horen bij elkaar. Sterker, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Jezelf kennen, óók vanuit het perspectief van de ziel, is cruciaal om keuzes te maken die echt bij je passen. Om volop te leven, te werken en te communiceren, met hart en ziel!

Deel dit bericht op je social media